Het bedrijf Salbar pakt gezondheidsklachten op de werkvloer pas ‘ouderwets’ aan: met de eeuwenoude Chinese bewegingskunst Qigong. Volgens Salbar-directeur Salbar Health Concept Feldman die deze Aziatische leer sinds kort in het bedrijfsleven introduceert, is Qiqong hét middel tegen moderne ziekten als RSI en stress.

Dus daar hebben ze in China in ieder geval geen last van?
“Chinezen die Qiqong (spreek uit Tjiekhoeng, red.) beoefenen, zijn gezonder dan westerlingen. Ik doe het zelf ook en voel me al na vijf lessen aanmerkelijk beter. Je krijgt door Qiqong zóveel energie dat je na een training soms gewoon staat te schudden.”

Hoe werkt dit wondermiddel dan precies?
“Chinezen geloven dat de mens in contact staat met de aarde, maar in de moderne maatschappij gaat alles zo snel dat mensen ontsporen en hun focus verliezen. Dat leidt tot pyschische klachten, bijvoorbeeld stress. Qiqong herstelt het natuurlijk evenwicht. De leer bestaat uit een combinatie van langzame bewegingen, ademhalingstechnieken en meditatie. Afhankelijk van de klachten verander je de volgorde.

Klinkt wel zweverig…
In China zijn mensen er hun hele leven mee bezig. Qiqong heeft daar bewezen een sterk positieve werking te hebben op organen. Het voorkomt bijvoorbeeld lichamelijke uitingen van stress, zoals duizeligheid en maagzweren. Bovendien leer je mentaal beter focussen. Bedrijven die Qiqong in hun arbo-beleid opnemen, garandeer ik dat ze binnen twee jaar opmerkelijke resultaten boeken met het terugdringen van ziekteverzuim.

Cruciale vraag: wat kost ’t?
Wij bieden een totaalpakket aan dienstverlening op het gebied van verzuimpreventie, maar een bedrijf dat alleen voor Qiqong kiest, zal voor een goed resultaat toch iedere week een sessie moeten organiseren. Daar zijn wij natuurlijk niet continu bij nodig. Om de beginselen te leren zijn tien lessen van een half uur voldoende. Dat gebeurt op locatie en een docent kost 70 euro per deelnemer per uur.

Written by